15.5.2018

Finländska 18-åringar har möjlighet att få en gratis resebiljett till Europa

Europaparlamentet har beslutat att finansiera en interrailresa för 15 000 ungdomar i sommar med initiativet #DiscoverEU. Europeiska unionen vill föra samman olika nationaliteter att lära sig om EU genom egna erfarenheter.

Biljetterna delas ut till alla EU-länder, och även finländska ungdomar har möjlighet att bege sig på resa. Bland de sökande väljs 15 000 tursamma personer som får en gratis biljett för att resa i Europa. Man kan resa ensam eller i grupp, under högst 30 dagar och i högst fyra olika länder. Resan går i första hand på räls, men vid behov är också andra reseformer möjliga.

Bakom idén finns en kampanj av två unga vuxna i Tyskland

Initiativet startade med Vincent-Immanuel Herrs och Martin Speers egen interrailerfarenhet år 2014. Upplevelsen stärkte deras egen europeiska identitet, men under resan såg de många unga som inte hade samma möjlighet att resa och få en motsvarande europeisk erfarenhet. Detta var startskottet för kampanjen Free Interrail, som också fick stöd av den tyska Europaparlamentarikern Manfred Weber.

– Vi ska inte underskatta styrkan av att få se saker med sina egna ögon och uppleva saker själv. Äkta möten mellan människor är nyckeln till en djupare förståelse. Tågresornas karaktär möjliggör många slags möten, längre diskussioner och att resa med tåg är också mer ekologiskt än att flyga. Jag rekommenderar alla att pröva lyckan, säger Hilma Ruokolainen, som arbetar på Utbildningsstyrelsen som programsakkunnig för ungdomsinformationsnätverket Eurodesk.

Resebiljetterna kan sökas av unga som 1.7.2018 är 18 år gamla och medborgare i ett EU-land. Europeiska unionen har utsett 2018 till ett temaår för kulturarv, och därför väntas sökandena vara intresserade av att bekanta sig med något av kulturarven i Europa. De unga resenärerna förbinder sig också till att vara #DiscoverEU-ambassadörer på sociala medier.

Ansökningstiden är 12–26.6.2018. Den elektroniska ansökningsblanketten ifylls via den europeiska ungdomsportalen.

Mer information:

Europaparlamentet har beslutat att finansiera en interrailresa för 15 000 ungdomar i sommar med initiativet #DiscoverEU. Europeiska unionen vill föra samman olika nationaliteter att lära sig om EU genom egna erfarenheter.

 

FacebookTwitterYouTube