16.4.2018

De bästa finländska eTwinningprojekten belönades - båda vinnarna från Lappland

Webbnyhet 16.4.2018

Gymnasiet Ylitornion yhteiskoulun lukio och Putaan koulu i Torneå har belönats för de bästa finländska eTwinningprojekten. Teman för projekten var Epics i Europe och Our Forests – Our future. Vinnarna belönades på ITK-dagarna i Tavastehus den 12 april 2018.

eTwinning är ett EU-program som ger europeiska skolor möjlighet att kommunicera och samarbeta internationellt. De bästa projekten belönas årligen med utmärkelsen Quality lable. Vinnarna får delta i den årliga europeiska eTwinning-konferensen som i år hålls i Warszawa den 25–27 oktober. Cirka 600 europeiska lärare deltar.

Italiensk-finska möten kring litteratur

Epics in Europe är ett italiensk-finskt samarbetsprojekt som kombinerar litteratur, engelska, kommunikationsteknik och samarbetsfärdigheter. I projektet deltog 25 italienska studerande och två lärare samt 19 finska gymnasieelever och tre lärare. Samarbetsskolorna var Instituti de Amicis och Ylitornion yhteiskoulun lukio.

– eTwinning-projekt är viktiga för interaktionsförmågan och för internationalisering. Det är också viktigt att verkligen utnyttja teknologin för att skapa samarbete och nätverk. Informations- och kommunikationsteknik var en mycket väsentlig del av projektet. Den användes för att hålla kontakt, producera och dela innehåll, säger Mirjami Hyttinen vid Ylitornion lukio.

Skogen förde samman 6 skolor

Our forests - Our future är ett treårigt projekt där sex europeiska skolor samarbetade med teman kring skogen. Putaan koulu var koordinator och övriga deltagande länder var Spanien, Nederländerna, Portugal, Litauen och Rumänien. Projektet har omfattat bland annat presentationer, fototävling, frågesport, en egen tidning, en gemensam väggmålning samt spel och utflykter under besöken.

– Varje projekt behöver en bra och trygg plattform där man kan arbeta och presentera sina verk. eTwinning är utmärkt för detta ändamål, säger Raija Collin, lärare vid Putaan koulu.

Collin anser att arbetet med eTwinning-projekt stöder läroplanen på många sätt. Projekten stärker kompetenserna i IKT, samarbete, företagsamhet, projektarbete samt utvecklar språkkunskaperna i praktiken.

eTwinning främjar skolsamarbete med hjälp av IKT genom att erbjuda skolor stöd, verktyg och tjänster. eTwinning erbjuder också lärarna kostnadsfri fortbildning. Cirka 6 200 lärare i Finland och cirka 570 000 lärare i Europa deltar i eTwinning.

Ytterligare information:

Producent Yrjö Hyötyniemi, tfn 09 533 1073
Specialsakkunnig Riikka Aminoff, tfn 09 533 1387

Gymnasiet Ylitornion yhteiskoulun lukio och Putaan koulu i Torneå har belönats för de bästa finländska eTwinningprojekten. Teman för projekten var Epics i Europe och Our Forests – Our future. Vinnarna belönades på ITK-dagarna i Tavastehus den 12 april 2018.

 

FacebookTwitterYouTube