31.5.2018

Till dig som börjar ditt sommarlov

Blogg

Olli-Pekka HeinonenOm du hade blivit född år 1800 hade du antagligen inte lärt dig läsa – det gjorde bara en av tio. Nästan hälften av dina jämnåriga hade dött innan de fyllde fem år. Vi har tagit ett enormt kliv framåt på några hundra år, särskilt i Finland.

Bildningen och välfärden har gått framåt i samma takt och gynnat varandra. Det är ändå ingen självklarhet att utvecklingen kommer att fortsätta på samma sätt. Nya generationer lär sig inte automatiskt att läsa och välfärd går inte i arv. Därför finns det orsak att fira att man har läsåret och examen bakom sig. Eleven och den studerande, läraren och skolans personal, hemmet och den närmaste kretsen tillhör de gladas skara. Jag gratulerar till ett gott arbete!

Vi har alla våra styrkor. Att hitta och utveckla dem är en resa som pågår hela livet. Skolåren är en viktig del av denna resa. Under åren i skolan får vi inte bara kunskaper och färdigheter utan vi utvecklas också som människor och lär oss hur man fungerar i grupp. Vi kan lära oss genom glädje, men för att lära sig nya saker måste man också anstränga sig och överträffa sig själv. Det lönar sig ändå att arbeta flitigt så att man kan förverkliga sin drömframtid.

Det måste finnas en balans mellan arbete och vila. Sommaren är en utmärkt tid för att förbereda sig för framtiden och låta det man lärt sig sjunka in – att stanna upp och blicka bakåt på den resa som redan gjorts och kartlägga den fortsatta färden. Jag önskar dig allt gott i ditt livslånga lärande!

Olli-Pekka Heinonen
Utbildningsstyrelsens generaldirektör

Olli-Pekka HeinonenPå bloggen skriver generaldirektör Olli-Pekka Heinonen varför det finns all orsak att fira att man har läsåret och examen bakom sig. Läs mer

Kommentar (0)

Lägg till kommentar

Namn:  
Kommentar:  
Bekräftelse: Vad är fyra plus fem?

Svar:  

Med denna fråga försöker vi hindra automatisk användning av blanketten
Kommentarer publiceras först efter godkännande

Regler för kommentering

Vi kommer att publicera korta kommentarer (maxlängd 300 ord), som handlar om den texten som ligger ute för kommentarer.

Kommentarerna granskas innan publicering. Granskningen och publiceringen sker på vardagar under tjänstetid. Kommentarerna publiceras antingen som sådana eller lämnas opublicerade, de redigeras inte. När kommentarerna publicerats syns de under texten i kronologisk ordning.

Vi publicerar sakliga kommentarer som inte strider mot lag eller goda seder. Skribenten får inte:

  • framföra rasistiska eller osakliga kommentarer
  • uppvigla till våld eller brott
  • förete olagligt eller kränkande material
  • publicera information om annans privatliv
  • publicera upphovsrättsligt skyddat material
  • publicera länkar till annat material som inte relaterar till diskussionsämnet eller annars är osakligt
  • marknadsföra eller göra reklam
  • massposta inlägg eller uttalanden.
  • Kommentarer som strider mot reglerna publiceras inte.

Webbplatsen underhålls och kommentarerna granskas av Utbildningsstyrelsen. Tilläggsuppgifter ges av Kommunikationsenheten vid Utbildningsstyrelsen .